Protein Plus Pellets hästfoderRS Mustang hästfoder

Hugo Wihlmark: ”Alla hästar får Protein Plus Pellets”

Han är bara 26 men har redan hunnit arbeta heltid med hästar i tio års tid.
– Jag ser mig i första hand som utbildare, säger Hugo Wihlmark, en av RS Mustangs ambassadörer.

I stallet i Uppsala finns just nu tolv hästar. Här jobbar Hugo Wihlmark och sambon Tova Ottosson under gemensam flagg i TH Stables. Där erbjuder paret både utbildning, träning, tävling och försäljning.
Att beskriva vardagen är inte svårt för Hugo Wihlmark.
– Det är hästar, hästar och hästar, säger han med ett skratt.
– Jag har arbetat med hästar på heltid sedan jag var 16. Det rullar på, det är slitsamt och tufft men det är ju lika för alla.

Hugo jobbar inte bara med hästar. Han jobbar med hästkrafter också. Han kombinerar även jobbet på TH Stables med att sälja hästlastbilar. Där har han en ganska fri roll.
– När man redan håller på med hästar är det en bra kombination, eftersom det mer eller mindre samma kunder. Jag arbetar på provision och jobbar så mycket som jag själv vill, mer eller mindre. Det är inte så att jag sitter på ett kontor utan mer att telefonen alltid är på här hemma i stallet. Sedan träffar man folk på tävlingar, pratar lite och kollar om någon är intresserad av en viss typ av bil. Hittar jag sedan det ringer jag upp dem. En hel del av försäljningen sker också via sociala medier, säger Hugo Wihlmark.

Hemma i stallet är det i stort sett bara unga hästar som gäller för Hugo Wihlmark och Tova Ottosson. Ridsporten är speciell på det sättet att ryttare kan sätta tävlingskarriären på paus för att sedan återuppta den längre fram. Hugo har just nu valt att fokusera på utbildning.
– Jag ser mig i första hand som utbildare i dag. När vi väl får någon som går 1,40 brukar de bli sålda och har egentligen bara unghästar i stallet, det är det vi håller på med. Sedan har vi också en åttaåring som är väldigt bra, som gick trestjärnig 1,45 förra året. Det är ett framtidshopp och där är planen att jag ska ha kvar den och kunna satsa lite på mig själv. Det vore kul att tävla i lite större klasser igen, säger Hugo Wihlmark.

Hur är din relation till RS Mustang?
– Den är väldigt bra! säger Hugo och utvecklar:
– Om vi börjar från början har vi nog alltid haft någon eller några produkter från RS Mustang som vi använt och vi har alltid gillat det. Men för åtta eller nio år sedan började vi samarbeta med RS Mustang och prova produkterna på riktigt, alltså hela sortimentet med både strö och foder. Sedan den dagen har vi varit väldigt nöjda och tillsammans utvecklat det till ett partnerskap.

Hur ser det ut i dag? Vilka RS Mustang-produkter är det framför allt ni använder?
– Det vi ger mer eller mindre till alla hästar är Protein+ Pellets, som vi beställer i storsäckar på 600 kilo. Vi tycker att den har en stor bredd och funkar till väldigt många hästar. Om vi har någon häst som behöver lite mer energi använder vi Active Pellets och ibland kombinerar vi med Fiber Original Müsli. Det är basen som vi använder.

Hur ser det ut när det gäller tillskottsfoder?
– Samtliga hästar får Mineral Röd, det ingår i deras dagliga foder kan man säga. På våren och hösten får de B-vitamin. De hästar som har lite sämre hovkvalitet ger vi Biotin. Sedan ger vi samtliga hästar mash – och då får de den helt nya produkten Betfiber Slobber, som vi just nu testar och utvärderar. Jag tycker väldigt mycket om den, hästarna älskar den och den är dessutom ganska dryg, vilket gör att man får ut lite mer av den.

Läs mer: “Jag gillar att det är svenskt spannmål”

Foto: Filip Gustafsson (@filiperik)

Fler nyheter från RS Mustang