Vanliga frågor och svar

Hur ska jag fodra min ponny/häst då grovfodret är av dålig kvalitet?​

Det beror det på vad man menar med ”dålig kvalitet”. Sämre hygienisk kvalitet ska man aldrig utfodra hästen med. Om grovfodret har ett lägre näringsinnehåll, kan man behöva komplettera med ett kraftfoder. Det man gör är att se på grovfoderanalysen och ser vilka näringsämnen som eventuellt behöver tillföras foderstaten. Vi på RS Mustang hjälper dig gärna kostnadsfritt att beräkna en foderstat.

Hur bör jag fodra inför, under o efter betesgång? Ponny? Häst?​

Att gå från en utfodring på stall till betet är ett foderbyte. Det är därför viktigt att vänja in hästen på betet. Likaså trappa ner/öka på försiktigt av ”stallfoderstaten” vid utsläpp på betet respektive intag efter betessäsongen. Betet innehåller i regel det hästen behöver för att tillgodose sina behov. Under försommaren är betet spädare (kort gräs) och därmed näringsrikare till skillnad mot slutet av betessäsongen. Det är viktigt att kontrollera hästens hull regelbudet under betessäsongen för att se om hästen mot slutet av betessäsongen kan behöva stödutfodring av grovfoder och eventuellt kraftfoder. Glöm inte att hästen alltid behöver fri tillgång på vatten och saltsten. Hästen behöver dessutom ha tillgång till mineraler. Då gräset är vitaminrikt och solljudet ger D-vitamin är vitaminer i mineralfodret i allmänhet onödigt när det gäller beteshästar.

Min ponny/häst har fångkänningar/fång hur ska jag fodra? Kan min häst gå på bete?​

Det är viktigt att inte låta hästen bli överviktig då risken för fånganfall ökar avsevärt. Grunden till en fånghäst bör vara grovfoder och eventuellt proteinfoder och mineraler om det behövs. RS Mustang Breed är ett kraftfoder med ett lägre innehåll av energi och ett något högre proteininnehåll och brukar fungera bra till en fånghäst som behöver proteintillförsel. OBS! Hästar får inte fång av protein utan det är kolhydraterna som är boven (dvs. ett högt energiintag). Om hästen kan gå på bete beror på fall till fall, rådfråga din veterinär.

Häst som lätt får kolik hur ska jag fodra?

En häst som lätt drabbas av kolik bör till grunden utfodras med grovfoder och eventuellt en mindre mängd kraftfoder. Rådgör med din veterinär.

Min ponny/häst blir het av foder som innehåller havre, vad kan jag ge istället?

Många ryttare upplever att hästen blir het då foderstaten innehåller havre. Samtliga RS Mustang ”Original” är havrefria foder.

Min ponny/häst tränas lätt/medelhårt vilket foder ska jag välja?

Det foder vi oftast rekommenderar till dessa hästar är RS Mustang Allround eller RS Mustang Original. Andra rekommendationer kan förekomma om grovfodret har ett lägre innehåll av energi- eller protein.

Min ponny/häst är hög presterande vilket foder ska jag välja?

Våra energirika foder är RS Mustang Active och RS Mustang Slobber Mash. Andra rekommendationer kan förekomma, För rätt foderstat kontakta oss på RS Mustang så hjälper vi dig gärna kostnadsfritt.

Bör jag fodra upp innan tävling och hur många dagar innan i sådana fall?

Vår  rekommendation är att utfodra som vanligt. På detta sätt upprätthålls en god tarmflora hos hästen. 

Min häst står i konvalescent. Ska jag byta foder eller bara minska mängden kraftfoder.

I första hand skulle jag rekommendera att minska mängden kraftfoder. Om kraftfodret har ett högre energiinnehåll kan ett foder med lägre energiinnehåll vara att föredra. RS Mustang Rehab är ett foder vi tagit fram för hästar på konvalescent med lägre ett energiinnehåll, som ger en noggrann och balanserad tillförsel av energi, protein, mineraler och vitaminer. 

Vilket foder är bäst för mitt sto som är dräktigt.

Ett dräktigt sto behöver ett extra tillägg av energi och protein från 8-9:e dräktighetsmånaden. Proteinbehovet är mycket högre än t.ex. till en ridhäst. Flertalet av våra kunder använder RS Mustang Protein+. Vi på RS Mustang hjälper dig gärna kostnadsfritt att beräkna en foderstat.

Bästa fodret för sto med föl?

Ett lakterande sto har i början av digivningen ett mycket högt behov av både energi och protein. Under de första 3 månaderna är digivingstillägget 100 % utöver underhållsbehovet, för att sedan börja minska fram till avvänjning. Ett näringsrikt grovfoder är ett måste för att uppnå hästen näringsbehov. Till dessa hästägare rekommenderar vi nästan uteslutande RS Mustang Protein+. Vi på RS Mustang hjälper dig gärna kostnadsfritt att beräkna en foderstat.

Vilket foder ska jag välja till: unghästar som inte är i träning. unghästar i lätt träning. unghästar medelhård träning.

Unghästar (upp till 36 mån) har förutom ett underhållsbehov (något högre för den växande hästen än för den fullvuxna hästen) ett tillväxtbehov av energi. Dessutom har den ett högre proteinbehov till skillnad mot den fullvuxna hästen. Det är alltid att rekommendera att unghästen utfodras med grovfoder i största möjliga utsträckning. Behöver man sedan komplettera med mer protein i foderstaten är RS Mustang Breed alternativt RS Mustang Protein+ att rekommendera.  Vi på RS Mustang hjälper dig gärna kostnadsfritt att beräkna en foderstat.

Vilket foder lämpar sig bäst till en muskelfattig häst?

En häst som inte sätter muskler har ett behov av protein. Våra proteinrika foder heter RS Mustang Breed eller RS Mustang Protein+. 

Min häst är svårfödd o het, vilket foder bör jag välja?

Många ryttare upplever att hästen blir het då foderstaten innehåller havre. Samtliga RS Mustang ”Original” är havrefria foder. Vi brukar rekommendera RS Mustang Fiber Original till dessa typer av hästar. För rätt foderstat kontakta oss på RS Mustang så hjälper vi dig gärna kostnadsfritt.

Min häst är lättgödd men behöver ändå energi, vilket foder bör jag välja?

En lättfödd häst har ett lägre energibehov, men behöver självklart sitt grundbehov av energi. Om hästen är överviktig blir den precis som vi människor slö och orkar mindre. Att då ge den mer energi kommer göra att hästen lägger på sig ytterligare i vikt. Rekommendationen är att motionera hästen så att hästen minskar i vikt. Sedan är det viktigt att utfodra med ett foder som inte ger ett överskott av energi. Om grovfodret behöver kompletteras med ett kraftfoder är RS Mustang Fiber Original ett bra alternativ som har ett lägre energiinnehåll. Behöver hästen dessutom mer protein i foderstaten är RS Mustang Breed att rekommendera då det har ett lågt energiinnehåll och ett högre proteininnehåll. 

Hur fort kan jag byta kraftfoder i foderstaten?

Det finns rekommendationer att ett foderbyte på grovfoder bör vara minst 2-3 veckor. Då ett nytt kraftfoder också innebär en förändring i hästens grovtarm skulle jag rekommendera samma tidsperiod. 

Känner du dig osäker på vilket foder du ska välja?

Hos oss får du som ny eller befintlig kund alltid gratis foderrådgivning.

Hör av dig till oss på 0171-41 41 80, eller info@rsmustang.se