Att bedriva verksamhet i ett utsatt område innebär utmaningar.
Men med stöd och hjälp från både kommunen och från Skånes Ridsportförbund mår 100-åringen Malmö Civila Ryttareförening bra.
– Malmös föreningskultur är fantastisk, säger ridskolechefen Kristin Kringstad.
1925 bildades klubben, då under namnet Skånes Civila Ryttareförbund, i syfte att öka intresset för ridsporten och förbättra ridskickligheten. Fyra år senare, 1929, bytte klubben namn till Malmö Civila Ryttareförening, vilket sedan dess behållits. Den 31 maj i år hölls en stor fest i det nya fräscha ridhuset när klubben firade tresiffrigt.
– Det var både jättejobbigt med all planering och jättekul att genomföra det. Det var många som hjälpte till och det blev en väldigt lyckat jubileum. Folk var nöjda, säger Kristin Kringstad.
Kristin, eller ”Kris” som alla kallar henne, chefar över den omfattande verksamheten i Malmös sydöstra utkanter. Att klubben ligger bara några stenkast från ett av de utsatta områdena ställer krav på personalen. MCR är i den meningen inte riktigt som andra ridskolor. Här finns det utmaningar att ta tag i.
– Det finns svårigheter som man inte kan bortse ifrån och man kan lugnt säga att vi har många olika kulturer i vår verksamhet. Här finns det barn från vitt skilda bakgrunder – ja, vi har det mesta, säger ”Kris”.

Hur får man verksamheten att fungera? Hur får man föreningen att gå runt ekonomiskt? Och med tanke på hur dyr ridsporten är: Hur hanterar man de barn, vars föräldrar inte har råd att betala för en plats på ridskolan?
– Vår ekonomi är helt okej och vårt elevantal är helt okej men vi har även tappat en del elever som inte har råd att rida, säger ”Kris”.
Hon berättar sedan att Fonden varit till stor hjälp. Fonden är ett initiativ från Skånes Ridsportförbund. Dess syfte är att öka möjligheterna för barn som lever i konsekvenserna av en svag familjeekonomi att kunna rida eller fortsätta med sin ridning. Stödet riktas till barn upp till 18 år och innebär att rid- och lägeravgifter reduceras med halva beloppet.
Klubbens val av RS Mustang Hampaströ till ridskolan har också fått stora positiva följder ur ett miljöperspektiv. Från att tidigare ha behövt tömma gödselconatinern en gång i veckan sker tömning numera bara var 15:e dag.
– I år fick vi dubbelt så mycket pengar som förra året. Då räckte pengarna bara under våren. Nu har vi sparat hälften till hösten. Det gör att vi kan hjälpa till med halva terminsavgiften till de barn som behöver, säger ”Kris” Kringstad.
Hon är även djupt tacksam över hur Malmö kommun ser på barns och ungas idrottande och hur kommunen tar sig an stadens föreningsliv. Malmö kommun har sedan några år byggt en helt ny anläggning till Malmö Civila Ryttareförening, granne med det pågående superbygget av Nya Jägersro, med sloganen Europas ledande hästcenter och som ska stå tävlingsklart 2028.
Inte nog med det.
– Vi har ingen hyra. Kommunen äger anläggningen och vi sköter den, men vi betalar ingen hyra. Vi får betala för visst underhåll men det är enormt fördelaktigt. Malmö kommun är fantastisk med sin nolltaxa, och det är likadant för alla idrotter, säger ”Kris” Kringstad.
Verksamheten är stor. De 48 boxarna är oftast fulla och varje vecka sker mellan 400 och 450 uppsittningar. Medlemsantalet uppgår till cirka 600. Hur ser en dag ut för ridskolechefen i en sådan klubb?
– Jag har lektioner två kvällar i veckan. Sedan jobbar jag med allt möjligt; personalen, hästarna, jag köper in hästar och planerar verksamheten. Jag sköter alla instruktörerna – alla som jobbar åt oss får betalt, även teoriledarna. Vi har verksamhet alla dagar i veckan och det är mycket roddande, säger ”Kris” Kringstad.
Hur mycket kaffe skulle du säga att det går åt under en dag?
– (skratt) Vår stallchef har sagt att vi inte får dricka så mycket kaffe, för det har blivit så dyrt. Men jag dricker nog tre koppar om dagen, inte mer.
RS Mustang är stolt leverantör av både kraftfoder och strö till Malmö Civila Ryttareförening. Våra foderexperter jobbar nära kunderna och stöttar dem med foderrådgivning, oavsett vilken kategori av hästar det gäller. Då vi bjuder på frakten av foder på pall i samband med större beställning av ströprodukter hålls transportkostnaderna nere. Klubbens val av RS Mustang Hampaströ till ridskolan har också fått stora positiva följder ur ett miljöperspektiv. Från att tidigare ha behövt tömma gödselconatinern en gång i veckan sker tömning numera bara var 15:e dag.
– RS Mustang är vi jättenöjda med! Vi använder deras Allround Pellets och Protein+ på bulk. Vi ger även alla hästar Original Slobber Mash varje dag och ser hur fina de är i hullet. Vi är jättenöjda, säger ”Kris” Kringstad.
Ta en titt på Malmö Civila Ryttareförenings fina anläggning i galleriet nedan. Klicka på bilderna för att förstora!