Selma och Ingemar på familjen Hammarströms gård

Selma och Ingemar delar ansvaret på Hammarströms gård: ”Roligt att se utveckling”

På gården i Vellinge finns 18 upptagna boxar och fem tävlingssatsande syskon.
Här balanserar Ingemar och Selma Hammarström sina egna ryttarkarriärer med att dela på huvudansvaret för gården.
– Det är väldigt roligt att se utveckling i arbetet man lägger ner, säger Selma Hammarström.

För många ridsportälskare i Sverige är det något speciellt med den sista sträckan av riksväg 100. Under ett par juliveckor varje sommar råder här ett mindre kaos, då bilisterna får acceptera kilometerlånga köer genom Höllviken och Ljunghusen innan de når sin destination: Falsterbo Horse Show.

Selma och Ingemar på familjen Hammarströms gårdNågra kilometer in till höger från väg 100 mellan Vellinge och Höllviken ligger familjen Hammarströms gård. Hit flyttade de från Hälsingland 2016 för att underlätta logistiken kring barnens tävlande.
– Overall är vi supernöjda med gården och läget. Den ligger centralt om man ska åka på tävling och hästarna mår väldigt bra här, säger Selma Hammarström.

Med småsyskonen Ellen, Adam och Annabelle i skolan är det Selma, 23, och Ingemar, 21, som har huvudansvaret för att allt det dagliga ska fungera.
– Allihop hjälps åt så gott vi kan för att det ska funka. Jag och Selma delar på ansvaret för att ”kidsen” ska få rätt träning och deras hästar ska få rätt träning och må bra, säger Ingemar Hammarström.

Spannet är stort när det gäller tävlingsnivåerna i familjen. Ingemar och Selma tävlar internationellt sedan länge, Ellen har haft ett par fantastiska år på ponnyn Ocean des As med SM-guld och EM-silver, Adam har etablerat sig i Sverigetoppen på ponny medan lilla Annabelle precis får börja rida avdelning A i småklasser.
Man brukar säga att framgång föder framgång och det är ett uttryck som stämmer på familjen Hammarström.
– När det fungerar bra för de andra får man själv ett extra driv. Just nu går det till exempel bra för Ellen, och Adams hästar känns bra. Det går hand i hand, liksom. När det går bra för en av oss känns det bra för alla, säger Ingemar.

Helger är ofta detsamma som tävlingar. Hur delar ni upp ansvaret sinsemellan då?
Selma:
– Då brukar vi ta varannan helg. Den som inte åker med stannar hemma, sköter gården och tränar själv. Sedan har vi också personal som hjälper oss, så man inte står här själv med 18 hästar.
Ingemar:
– När det gäller tävlingarna håller vi det öppet för vad som passar bäst, beroende på vilken tävling det är. Till exempel brukar det vara jag som följer med Ellen på lite längre tävlingar när hon tävlar Olle, som jag känner bäst. Sedan kanske Selma följer med Adam och Annebelle när de tävlar. Generellt är en av oss alltid med.

Vad är det bästa med livet på gården?
Selma:
– Det bästa är att få vara med hästarna och komma ut och tävla. Vi är ju tävlingsmänniskor och jag tycker att det är väldigt roligt att se utveckling i arbetet man gör och känna att man kommer någonstans.

Selma och Ingemar på familjen Hammarströms gård

Ingemar:
– Det är kul att se sin häst utvecklas och att man kan jobba med hästarna och vara med dem varje dag. Sedan är det också jättekul att se när Adam, Ellen och Annabelle utvecklas och att se resultatet av ansträngningar vi lägger ner tillsammans.

Hur ser ni på ert eget ansvar när det gäller att driva gården?
– Ju äldre man blir desto mer förstår man vilka uppoffringar mamma och pappa gjort för att vi ska kunna göra det här. Vi har kommit upp i den åldern där vi inser att vi någonstans måste få det här att funka, hitta intäkter och så småningom få det att gå runt utan mamma och pappa.

Att hitta samarbetspartners är en annat viktigt område för Selma och Ingemar. Vi på RS Mustang är, sedan snart fem år, en av familjens samarbetspartners.
– RS Mustang är vår leverantör av kraftfoder och stallströ. Alla hästar äter fodret och vi är så nöjda med RS Mustang. Det är väldigt bra kvalitet och väldigt bra service. Vi har en stor silo med kraftfoder här hemma som räcker ett bra tag. De gånger vi lite i panik upptäckt att det börjar ta slut har vi väldigt snabbt fått en leverans och kunnat fylla på. RS Mustang är ett företag vi hoppas kunna samarbeta med under lång tid, säger Selma Hammarström.

Selma och Ingemar på familjen Hammarströms gård

Läs mer: Veckans häst: Olle – Ocean des As

 

Fler nyheter från RS Mustang