Timo Nurmos

Supertränaren Timo Nurmos: ”Du måste ha ett tokigt intresse”

Han tillhör de bästa av de bästa, är invald i travsportens Hall of Fame och har vunnit världens största tävling.
Travtränaren Timo Nurmos är inte bara en gigant när det gäller att få fram de bästa hästarna.
Han brinner även för att utveckla allt omkring hästarna och även hästfoder.
– Du måste vara lite tokig, säger mannen som varit med och tagit fram RS Mustangs Trottingserie.

Sedan 64-åringen från finländska Torneå 2001 flyttade sin verksamhet till Sverige har han vunnit i princip allt som går att vinna. 2021 passerade han 3000 segrar som tränare och det är svårt att välja bland höjdpunkterna.
Eller vad sägs om det här:
Timo Nurmos har åtta vinster i Svenskt Travkriterium, fyra i Svenskt Travderby, tre i Gran Prix I’UET, två i Derbystoet och en i Prix de France. Och så, som körsbäret på toppen av alla framgångar, segern i Prix D’Amerique 2018 med Readly Express.
På frågan om han fortfarande, efter alla år av framgång, blir lika glad när hans hästar vinner svarar han:
– Alltid när man blir tvåa blir man jävligt besviken. Man har en vinnarskalle för att man vill vinna och det är fortfarande samma känsla varje gång är häst är först över mållinjen.

Svaret är avslöjande i sig för den som undrar varför Timo Nurmos framgångar aldrig tycks stanna av. Han har ett enormt driv, en glödande passion för det han gör och han vet vad han håller på med.

Hur viktigt är det att fortsätta att vilja vinna år efter år?
– Mycket viktigt. Det är därför man håller på, det är därför man tränar och tävlar, för att ägarna ska få njuta när deras hästar vinner lopp. Själv har jag vunnit så mycket att jag inte behöver vinna mer för egen del, men det är roligt att se glada människor. Det är en drivkraft när man utvecklar hästar; att se att de utvecklas och vinner, säger Timo Nurmos.

Hur mycket av framgången är hårt arbete, hur mycket är skicklighet och hur mycket är medfödd talang, skulle du säga?
– Svårt att säga och jag är kanske fel person att uttala mig om det, men till att börja med måste du vara lite tokig. Du måste ha intresset och viljan att göra hästar bättre, få dem att prestera bättre och vara intresserad av deras hälsa. En människa måste äta en bra frukost varje dag för att ha en bra hälsa och det är samma sak för hästar. Du måste ha ett tokigt intresse, du måste ha kraften att orka göra det, utvecklas och lära dig mer. Självklart handlar det också om lite tur och talang, det måste du också ha.

Är det en myt att du kan titta in i ögonen på en häst och säga om den kommer att bli bra eller inte?
– Svårt att säga, men vissa saker ser man ganska snabbt. Det är lite som när du letar efter kärlek, du kan märka på en gång om du gillar eller inte gillar den andre eller om den gillar eller inte gillar dig. När man varit med och tränat hästar så länge som jag gjort lär man sig hur de kommer att se ut och hur stora de kommer att bli. Man ser något fel men vet att det kommer att växa bort. När man tränat hästar från så många stammar som jag vet man vilka stammar som funkar och vilka som inte gör det. Sedan är det inte bara träning, utseende och balans – du måste även ha kunna ändra balansen. Det kommer mycket med erfarenhet men någon sorts talang måste man ha där också.

Timo Nurmos har under i stort sett alla sina år i Sverige handlat strö av RS Mustang. Han är dessutom genuint intresserad av hästfoder. Från början var han missnöjd med det foder hästbranschen erbjöd och förstod sig inte på de rådande åsikterna kring foder. Han greppade inte logiken i varför travhästar både skulle äta ett hö med låga värden och ett kraftfoder med höga värden. Han tröttnade på att kraftfodret inte var komplett utan fick adderas med diverse vitaminer och mineraler.
– Min skalle fattade inte hur det är möjligt att ha ett hö med låga värden och en kraftfodring med högt. När jag sa det fick jag höra att jag hade helt fel, men det dröjde inte länge förrän jag blev kontaktad av en tillverkare som ville veta mer. Sedan började vi göra forskning tillsammans, vi studerade hur mycket hästarna åt, vilken typ av foder de åt och hur de presterade på träning och tävling, säger Timo Nurmos.

För flera år sedan inleddes ett samarbete mellan RS Mustang och Timo Nurmos gällande foder. Resultatet blev Trotting-serien.
– Vi gjorde det tillsammans. Först tog vi vanligt foder. Sedan ville jag att fodret skulle innehålla andra saker, som exempelvis vitaminer, för att hitta ett komplett foder där man inte behöver några extra burkar med proteiner, vitaminer och annat. Vi testade oss fram och skapade Trottingserien.

Vad tycker du själv om Trottingserien?
– Den är bra, den fungerar, gör att hästarna ser bra ut och den innehåller allt hästarna behöver i samma paket. Den förebygger kolik och hästarna kan äta den året runt. Den är praktisk och det underlättar mycket för hästskötarna att den inte behöver kompletteras med någonting annat.

Läs mer: Trotting Pellets – matchar de höga kraven

Fler nyheter från RS Mustang