Ewa Nowén

Från otäck krasch till VM – Ewa Nowén satsar högt: ”Nu är det upp till bevis”

En otäck krasch 1999 satte punkt för ryttarkarriären.
Men hästlivet har gått vidare, ryttaren har blivit kusk och nu hoppas hon på en VM-biljett i sportkörning.
Möt Ewa Nowén – RS Mustangs nyaste ambassadör.

54-åringen driver sedan 14 år ett inackorderingsstall med 47 kontrakterade hyresgäster i Södertörn i Stockholms södra utkanter. Samtliga hästar står på RS Mustang Torvströ, något Ewa gillar skarpt.
– Jag gillar torv, det är fantastiskt bra. Jag har jobbat i stall sedan jag gick ut skolan och har man mockat i halm och löshalm vet man att det stinker om kläderna på en. Spån tar heller inte bort lukten, men den är en helt annan sak med torven. Det blir ingen dålig lukt alls och jag tycker att det är ett fantastiskt bra strömedel, säger Ewa Nowén.

Hennes tävlingshästar får kraftfoder från RS Mustang. Tre favoriter är Slobber Mash, Protein Plus och Original Pellets. Hon får leveranser med jämna mellanrum och ibland tillkommer extrabeställningar från inackorderade som vill prova något ur RS-sortimentet till sina hästar.
– RS Mustang är enormt service-minded och det gillar jag. Jag ringer och beställer, det tar några dagar och sedan får jag ett sms från chauffören att det är på väg. De har aldrig missat en leverans. Aldrig, det är helt fantastiskt.

Ewa Nowén

Ewa Nowén har hållit på med hästar i hela sitt liv. Karriären i sadeln fick ett brutalt slut när hon kraschade in i ett fälttävlanshinder för snart 25 år sedan och skadades svårt. Hon fick bäckenet krossat, låg på sjukhus i åtta veckor och tog sig sedan tillbaka till vardagen med rullstolens hjälp under en tid.
– Hela jag är ihopskruvad och det gör att jag blir påmind om vad som hände. Men jag tänkte ”jag ger mig inte” och det tror jag var min räddning. Att sitta still länge gör att det blir bökigt för mig men det hjälper att jag har ett aktivt och rörligt yrke, säger Ewa Nowén.

Före olyckan utbildade sig Ewa inom brukshästhantering. Hon jobbade ett tag med nordsvenska hästar och lärde gymnasieelever hur man kör häst i skogen. Då hade hon ridning som hobby och körning som arbete. Efter en lång rehabilitering efter kraschen blev därför sportkörningen naturlig som Ewa Nowéns nya gren att satsa på som idrottare.
– Sedan var jag fast. Jag var ju en fälttävlansmänniska och sportkörning är väldigt likt fälttävlan, säger Ewa.

Sedan dess har hon kört hem 13 mästerskapsmedaljer i sportkörning med ponnyer och deltagit i tre VM. Nu är det stor häst som gäller och i år siktar Ewa Nowén på att köra sitt första VM på den nivån. Ekipaget utgörs av elvaårige Sir Avalon, från egen uppfödning, och groomen Tindra Jarnmark, som är så kallad burkslav längst bak på vagnen.
Sportkörning utgörs av momenten dressyr, maraton och precision och körs i fyrspann, par och enbet, där bara en häst används och vilket Ewa Nowén tävlar i. Precis som i fälttävlan vinner det ekipage som har minst antal straffpoäng.


– När vi kör har vi en fin dressyrvagn och då ska det vara hatt, kravatt och finklätt. Och hästen är knoppad och blank och ja, du vet, hela konkarongen. Det tar timmar att förbereda sig för en tävling, säger Ewa Nowén.

VM i Frankrike i mitten av september är årets stora mål. Ewa ingår inte i landslaget men hoppas att hon blir uttagen till mästerskapet ändå.
– Jag är redan inkvalad från FEI:s sida. Nu är det upp till bevis att jag är värdig att åka. Jag satsar mot VM. Sedan är det ju landslagsledare och landslagstränare som väljer ut vilka som får åka, säger Ewa Nowén.

Läs mer: Supertränaren Timo Nurmos: “Du måste ha ett tokigt intresse”

Fler nyheter från RS Mustang