Jens går sin egen väg till Paris

Han avgjorde VM-finalen 2022.

Han avgjorde EM-finalen 2023.

Om Jens Fredricson får chansen att avgöra även OS-finalen 2024 vet han inte.

Den blågule guldhjälten går sin egen väg – från Löberöd till Paris.

Tillsammans med Markan Cosmopolit har Jens Fredricson de senaste åren gjort en tävlingscomeback i världseliten som inte kan beskrivas som annat än häpnadsväckande.

Han var siste man in i den svenska VM-truppen 2022 och hoppade sedan rakt in i de svenska tv-tittarnas hjärtan när ekipaget satte den avgörande nollan under laghoppningen i danska Herning.

Till 2023 års EM i Milano var Jens Fredricson därför given – och tackade för det förnyade förtroendet genom att säkra ännu ett svenskt guld och dessutom bli bäste svensk individuellt.

Men vad har hänt efter EM-guldet?

Klart är att Jens och Cosmo inte synts till på tävlingsbanorna speciellt flitigt sedan sommarens guldfest i Italien.

Klart är också att det finns en anledning till det.

En anledning som stavas med blott två bokstäver.

OS.

– Det tar ett halvår att få en häst i form. Jag gjorde upp min plan i november, försöker hålla den och har tävlat väldigt lite för att hästen ska bli i riktigt bra form. Vi satsar uteslutande på OS i år utan att veta om vi får åka eller inte. Jag har sagt till förbundskapten Henrik Ankarcrona att det jag kommer göra är att se till att både jag och Cosmo är i superform till OS. Blir vi inte uttagna och de andra är bättre får vi acceptera det och ta en annan tävling i det området istället, säger Jens Fredricson.

Var någonstans i planen befinner ni er just nu?

– Vi är i en uppträningsfas som pågår i tre veckor till, med gymnastisering och markarbete. Därefter väntar fyra veckor där vi tränar mycket maxpuls och hjärta/lungor för att hästen ska komma upp i riktigt bra kondition. Sedan har vi vår första start vecka 13. Därefter tävlar vi preliminärt vecka 14, 17, 19, 21 och vecka 23, som är Stockholm. Det är sista tävlingen före OS.

Vi träffar honom hemma i skånska Löberöd, där Jens och hustrun Isabelle Fredricson utgör ett vasst team i satsningen mot de olympiska spelen. Jens är den rutinerade ryttaren med den genuina hästkunskapen som grottar ner sig i både det teoretiska och det fysiologiska. Isabelle är både veterinär, kiropraktor och fysioterapeut och tillsammans bildar de ett expertpar vars kunskaper kompletterar varandra.

– Isabelle har gjort ett superjobb på vägen. Vi har klinik hemma på gården, jag har ridit OS förut och har en förbaskat bra häst. Det finns många faktorer i teamet, säger Jens Fredricson.

Halvårsplanen inför OS är ett aktivt val. Ett val som enbart baseras på sportsliga mål och drömmen om att få ta sig till och lyckas i ett olympiskt spel. Pengarna har valts bort – trots att Jens Fredricson inte ens vet om han blir uttagen.

– Om vi bestämt oss för att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt hade vi inte valt det här upplägget. Då hade vi försökt åka på tävlingarna där det finns mest pengar och tävlat varannan vecka fram till OS. Men om man gör så vinner man heller inte OS-guld. Det kanske man inte gör ändå, men man har i alla fall gett sitt team en chans, säger Jens Fredricson.

På RS Mustang är vi stolta över att vara en del av Team Fredricsons satsning mot OS i Paris. Cosmo har i dag en foderstat som är anpassad efter grovfoderanalysen. Han äter RS Mustang Active Müsli, RS Mustang Slobber Mash, RS Mustang Mineraler och får, vid behov, även våra vitaminer och elektrolyter.

– Och så får han och de andra hästarna RS Mustangs hästgodis. Det använder vi mycket, säger Jens Fredricson och ler.

Läs mer: Veckans häst

Läs mer: Tre RS-favoriter på Borebackar Gård

Fler nyheter från RS Mustang