Joel Torstenson njuter av livet i Skåne: “Spannmålsfri använder jag mest”

Han bor granne med mentorn och tränaren Jens Fredricson, tog sig till YR-EM i somras och debuterade i femstjärnig 1,50 under Gothenburg Horse Show i februari.
Joel Torstenson trivs med livet.

Han fyller 22 i slutet av mars och i år är det tio år sedan han började träna för Jens Fredricson. Hemma i Västerås fungerade det praktiskt bra ända till Jens 2019 flyttade söderut till skånska Löberöd.
Då följde ett par år då träningstillfällena kom allt glesare. 2022 kom en öppning när Joel Torstenson vann Ajaxstipendiet på 300 000 kronor att användas till träning och utbildning.

Joel fick hyra Jens Fredricsons grannfastighet, vars ladugård gjordes om till stall.
– Det funkar väldigt bra här i Löberöd och det är smidigt att Jens bor bredvid. Jag får väldigt bra hjälp av honom. Han hjälper mig både att lägga upp mina mål och med en plan på hur jag ska nå dem, säger Joel Torstenson.
I somras infriades ett av målen han och Jens Fredricson satt upp, då Joel togs ut till young rider-EM med den lovande elvaårige valacken Joker Ek.

Med sin andra stjärna, elvaåriga stoet Il Rossa di Costa, debuterade Joel Torstensson i femstjärnig 1,50 som inkvalad Lövsta Future Challenge-ryttare. Då hade han bland andra Henrik von Eckermann och Jens Fredricson som motståndare i Scandinavium.
– Det var stort att rida sin första femstjärniga tävling. Det är Rossa och Joker jag satsar mest på men jag har även ett gäng som kommer underifrån. Jag hoppas kunna ta mig långt i min satsning under det här året, säger Joel Torstenson.

Joel är av av RS Mustangs ambassadörer. Han använder både strö- och foderprodukter till sina tävlingshästar.
– Det är väldigt viktigt för mina hästar att ha ett bra foder och även superbra att kunna kombinera det med bra strö. Jag brukar spara det vanliga spånet för att ha med på tävling. Här hemma använder jag helst spånpellets eftersom det är så lättmockat.

På fodersidan – vad använder du mest?
Spannmålsfri använder jag mest. Jag använder också Protein+ Extra 350 och det tycker jag också är väldigt bra när hästarna går hårt, för att bygga muskler. Sedan passar Active Müsli väldigt bra till hästar som behöver lite extra energi.

Märks det på hästarna att fodret gör skillnad?
– Ja. De håller sig väldigt bra i hull och är fina i pälsen. Och sedan jag börjat använda Protein+ Extra 350 på en del hästar som haft lite svårt att sätta överlinjen har jag märkt en väldigt stor skillnad. Sedan är det ett stort plus för mig att jag alltid kan ringa RS Mustang och fråga om råd.

 

Läs mer: Jens går sin egen väg till Paris

Läs mer: Veckans häst – Nithago

Läs mer: Därför passar Protein+ Extra 350 alla hästar

Fler nyheter från RS Mustang